Over RE.PROCESS

Veel mensen met psychose klachten hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt en hebben daar last van. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen trauma en psychose. Zo weten we dat door traumabehandeling zowel trauma- als psychose klachten kunnen opknappen.

De RE.PROCESS studie van de Vrije Universiteit is een onderzoek naar traumabehandeling voor mensen die last hebben van trauma- en psychose klachten. In dit onderzoek vergelijken we drie eerder onderzochte traumabehandelingen: Cognitieve herstructurering, EMDR en Exposuretherapie. We onderzoeken o.a. de werking van deze behandelingen en hoe mensen de behandelingen ervaren. Het onderzoek loopt bij 10 GGZ-instellingen in Nederland waar de deelnemers één van deze behandelingen ontvangen van een RE.PROCESS therapeut.

Door kennis te vergroten over de werking van traumabehandeling bij mensen psychose, beoogt RE.PROCESS om de psychologische zorg en de toegang tot deze zorg voor mensen met psychose klachten te verbeteren.

Bij dit project zijn de volgende MRC’ers betrokken: Catherine van Zelst (projectleider), Tineke van der Linden (promovenda), Simone Burger (promovenda), David van den Berg (hoofdonderzoeker), Abigaël Herschberg en Gitty de Haan.

Andere onderzoekers die meewerken aan RE.PROCESS zijn Prof. Dr. Agnes van Minnen, Prof. Dr. Ad de Jongh, Dr. Carlijn de Roos, Dr. Amy Hardy, Prof. Dr. Machteld Marcelis, Prof. Dr. Mark van der Gaag, Dr. Paul de Bont, Berber van der Vleugel, en Dr. Tonnie Staring.

Deelnemen aan RE.PROCESS kan nog tot eind 2023. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected].