Over EDIT

Mensen die aan de criteria voldoen van een At Risk Mental State (ARMS) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een eerste psychose. Hiervoor is een preventieve behandeling ontwikkeld (cognitieve gedragstherapie bij ARMS) dat de helft van de psychoses kan voorkomen. Als we beter begrijpen hoe bepaalde factoren van deze therapie ervoor zorgen dat mensen hun klachten afnemen, kunnen we de zorg verbeteren.

In dit project gebruiken we gegevens van mensen in zorg bij Early Detection en Intervention Team (EDIT). Daarbij onderzoeken we de invloed van verandering in denkstijlen (zoals selectieve aandacht en springen naar conclusies, veel aanwezig bij mensen die bijzondere ervaringen hebben) in therapie op een verandering in lijdensdruk (last van bijzondere ervaringen) in therapie. We onderzoeken ook of een verandering in lijdensdruk (last van de bijzondere ervaringen) invloed heeft op een afname in dysfunctie.

Bij dit project zijn de volgende mensen betrokken: N. Sahla, C. Schmidt, E. Palstra, dr. E. van Duin en dr. D. van den Berg.